Senaste inläggen

Av Anne - 21 oktober 2012 17:15

       
Den här chockladkakan tycker jag är den godaste. Jag är kanske inte helt objektiv eftersom jag har bakat den själv :) Men prova den så får du se! Om du gillar chockladsmaker så kommer du älska denna. Du kan servera den med lite mjölkfri soyatofuglass till och självklart vanlig vaniljglass till de som inte har intoleranser. Den är så god! Slurps..

Tämä kakku on ihanin suklaakakku mitä olen syönyt. En ehkä ole ihan objektiivinen koska olen leiponut sen itse :) Mutta koita sinäkin! Jos tykkäät suklaasta niin tulet rakastamaan tätä. Voit tarjoilla sitä maidottoman sojatofujäätelön kera ja tietenkin tavallisen vaniljajäätelön kera niille, joilla ei ole mitään intoleransseja. Tämä on todella hyvää! Slurps..

 
Godaste chockladkakan/ Ihanin suklaakakku:
200 g vegetabilisk margarin/ 200g margariinia
4 dl socker/ 4 dl sokeria
4 ägg/ 4 munaa
3 dl mjöl/ 3 dl vehnäjauhoja
1 dl kakao/ 1 dl kaakaojauhetta
1 tsk vaniljsocker/ 1 tl vaniliinisokeria
1 tsk bakpulver/ 1 tl leivinjauhetta
100 g mörk mjölkfri choklad/ 100 gr tummaa maidotonta suklaata

  

Tips! Läs noga innehållsförteckningen när du köper chocklad. Om det står att det kan finnas "spår av mjölk" så är det oftast ingen fara om du inte är väldigt känslig.

Vinkki! Lue tuoteseloste tarkkaan kun ostat suklaata. Jos tuotteessa voi olla "maidon jäännöksiä" niin usein tämä ei ole ongelma, jos et ole todella herkkä.


Detta behöver du till glasyren: / Näitä tuotteita tarvitset kuorrutteeseen:

100 g vegetabilisk margarin/100 gr margariinia

2 dl florsocker/ 2dl tomusokeria

2 tsk vaniljsocker/ 2tl vaniliinisokeria

0,5 dl kakaopulver/ 0,5 dl kaakaojauhetta

70 g mörk mjölkfri chocklad/ 70 gr tummaa maidotonta suklaata

rostade mandlar till dekorering/ paahdettuja manteleita koristeluun

 

Vispa margarin och socker krämigt. Vispa ner ett ägg i taget. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Rör ner det i smeten. Smält chokladen i vattenbad och rör till sist ner den. Häll smeten i en smord och bröad form på ca 20 cm. Grädda i 175 gr i nedre delen av ugnen i 35 min. Ta ut kakan och låt den svalna ordentligt. Vispaa margariini ja sokeri pehmeäksi. Vispaa muna kerrallaan taikinan joukkoon. Sekoita jauhot, kaakao, vaniliinisokeri ja leivinjauhe ja sekoita tämä taikinaan. Sulata suklaa kattilassa kiehuvan veden päällä ja sekoita tämä taikinan joukkoon viimeiseksi. Laita taikina voideltuun ja korppujauhottuun vuokaan, joka on n. 20 cm. Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 35 minuuttia ja anna jäähtyä kunnolla.

Glasyr/Kuorrute: Rör rumsvarmt margarin, florsocker, vaniljsocker och kakaopulver luftigt. Smält chocklad i vattenbad och tillsätt den sist. Bre över glasyren över den svallna kakan och dekorera med mandlar. Sätt kakan i kylen i några timmar innan servering. Milkfree and delicious! Sekoita huoneenlämpöinen margariini, tomusokeri , vaniliinisokeri ja kaakaojauhe toistensa kanssa. Sulata suklaa ja lisää muiden aineiden joukkoon. Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja koristele manteleilla. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua. Milkfree and delicious!  

     

Av Anne - 21 oktober 2012 17:11

 

Jag har mjölkallergi. Nej, jag är inte laktosintolerant! Det trodde du säkert- det gör alla andra också. Nej. Mjölkallergiker är man då man inte alls tål mjölkprodukter. Laktosintolerant är man då man inte tål mjölksockret. Laktosintolerans innebär att tunntarmen har en nedsatt förmåga att ta upp mjölksocker, laktos. Detta kan man lösa genom att man bryter ned mjölksockret i fabriken och då kan en laktosintolerant person konsumera laktosfria produkter men alltså fortfarande använda mjölkprodukter. Det kan man inte göra om man är mjölkproteinallergiker, för att man är allergisk mot självaste proteinet. Det är då det blir en större utmaning att laga mat och baka goda kakor, och detta märkte jag då jag för 3 år sedan fick denna "sjukdom". Men man lär sig hitta olika sätt att laga och baka, och det gillar jag. Jag gillar det så mycket att jag vill hjälpa andra förstå sig bättre på "sjukdomen" eller intoleransen som jag hellre kallar det för och öka kunskapen om hur man faktiskt kan göra goda saker helt utan mjölkprodukter. Jag är finsk och bor i Sverige, och kommer blogga både på svenska och finska i fortsättningen. Yo, hoppas du hittar något att inspireras av till det mjölkfria köket!


Minulla on maitoallergia. Ei, en ole laktoosi-intolerantti! Luulit varmasti sen olevan sama asia- niin kaikki muutkin tekevät. Ei. Maitoallergikko on henkilö, joka ei ollenkaan siedä maitotuotteita. Laktoosi-intolerantti on silloin kun ei siedä maitosokeria. Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa, että ohutsuolen kyky käsitellä maitosokeria, laktoosia, on vajavainen tai täysin poissa. Tämän ongelman voi ratkaista sillä, että tehtaassa maitosokeri koneellisesti hajoitetaan valmiiksi, jonka jälkeen laktoosi-intolerantti henkilö voi käyttää laktoosittomia tuotteita ja siis yhä käyttää maitotuotteita. Tätä ei maitoallerginen ihminen voi tehdä, koska hän on allerginen itse maidossa olevalle proteiinille. Tämä tuottaakin haasteita ruoan laitolle ja hyvien leivosten tekemiselle. Huomasin tämän 3 vuotta sitten, kun sain tämän "sairauden". Mutta on mahdollista löytää vaihtoehtoja ruoanlaitolle ja leipomiselle ja tykkään tästä. Pidän siitä niin paljon, että haluan auttaa muita ihmisiä ymmärtämään tätä "sairautta" tai intoleranssia, joksi tätä mieluummin kutsun ja lisätä tietoa siitä kuinka hyviä suuhunlaitettavia oikeasti voi tehdä ilman maitotuotteita. Olen suomalainen ja asun Ruotsissa, tuleen bloggaamaan sekä ruotsiksi että suomeksi jatkossa. Yo, toivottavasti löydät jotain mistä on inspiraatiota maidottomaan keittiöön!

  

Presentation


Jag älskar att baka och laga mat, precis som många andra. Jag har dock en speciell utmaning- allt jag lagar och bakar måste vara helt och hållet utan mjölkprodukter pga min allergi. Rakastan leipoa ja laittaa ruokaa kuten moni muukin. Minulla on kuitenkin

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards